wtorek, 23 kwietnia 2013

Rustykalna tarta czekoladowa


Rustykalna tarta czekoladowa


Receptura:

1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki cukru pudru
100 g zimnego posiekanego masła
ok 3 łyżki zimnej wody

Zagnieć kruche ciasto rozcierając mąkę z masłem między palcami. Dodaj resztę składników i wyrabiaj elastyczne ciasto. Owiń kulkę ciasta folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkuj na cienki placek i włóż ciastem natłuszczoną formę do pieczenia. Wstaw formę do gorącego piekarnika na ok 15 minut lub do momentu aż się ciasto zrumieni. Temperatura pieczenia to 200*C /390*F.

200 g masła
100 g czekolady gorzkiej
100g czekolady mlecznej 
3 żółtka 
3 ubite na pianę białka

5 łyżek masła orzechowego

Masło rozpuść razem z czekoladą w rondelku,albo mikrofali.  Wystudź. Dodaj żółtka i dokładnie wymieszaj. Na koniec dołóż do masy ubite białka i energicznie wymieszaj aż masa będzie gładka. 

Na upieczonym cieście rozsmaruj masło orzechowe, a następnie masę czekoladową. Wygładź powierzchnię i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Podawaj schłodzone.

Przyjemnego podwieczorku :)

Rustykalna tarta czekoladowa




6 komentarzy:

  1. Tarta rustykalna jak na Rustykalną Kuchnię przystało! Wygląda przeapetycznie! Jedna z moich ulubionych, bo czekoladowa...mmmm:-))

    OdpowiedzUsuń
  2. witam, proporcje są podane na tortownice o jakiej średnicy ?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proporcje z tej receptury będą odpowiednie na formy o średnicy od 18 cm do 26, można też użyć kilku mniejszych form lub prostokątnych. Pozdrawiam

      Usuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)