poniedziałek, 16 września 2013

Szarlotka z kremem migdałowym

Uwielbiam tradycyjną szarlotkę zarówno z lodami, jak i z bitą śmietaną. Dzisiaj jednak zaproponować chciałabym nieco inną jej wersję, troszkę bardziej wyrafinowaną, może też nieco delikatniejszą, ale przede wszystkim niesamowicie kremową. To jest wersja, która i jabłka i krem ma już w sobie i nie trzeba podawać dodatkowo lodów czy śmietany. Taką szarlotkę przygotowuje się bardzo szybko i bez większych kosztów. Tak na prawdę najbardziej absorbujące jest zrobienie kremu - nie jest to trudne, wymaga jednak odrobiny cierpliwości i czasu oraz mieszania podczas podgrzewania. Z tego przepisu wykroisz od 10 do 12 porcji w zależności od ich wielkości :)

Szarlotka z kremem migdałowym

Receptura:

1 opakowanie ciasta francuskiego (ok 250 g)

5 dużych i kwaśnych jabłek

KREM:
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mleka
1/2 szklanki śmietany kremówki
3 czubate łyżki mąki pszennej
3 żółtka
1 szklanka płatków migdałów lub słupków
1 czubata łyżka masła

Przygotuj ciasto francuskie, jeśli wymaga rozmrożenia, to rozmroź, wytnij kształt Twojej tortownicy lub innej formy do pieczenia, tak by ciasto pokryło dno i boki do wysokości około 4 - 5 cm. Dobre będą tortownice o średnicy od 19 do 22 cm. Przygotowanie jabłek pozostaw na sam koniec, ponieważ szybko ciemnieją. 
Najpierw trzeba zrobić krem. Do garnka włóż wszystkie składniki (za wyjątkiem migdałów i masła). Zmiksuj je dokładnie. Garnek postaw na średnim ogniu i stale mieszając doprowadź do wrzenia. Natychmiast zdejmij garnek z ognia. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj aż się rozpuści. Teraz dodaj migdały: możesz dodać zmielone, w płatkach lub słupkach - wszystko zależy od tego czy lubisz, by krem był gładki i aksamitny, czy też wolisz aby migdały były wyczuwalne i lekko chrupiące. Ja tym razem zmieliłam migdały i ciasto było wyjątkowo kremowe. Odstaw krem na bok. Obierz jabłka i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj do kremu i wymieszaj. Wylej krem na przygotowane ciasto i udekoruj paskami pozostałego ciasta ułożonymi w kratkę, lub wytnij z ciasta listki. Wstaw do gorącego piekarnika na 1 godzinę. Temperatura pieczenia to  200*C  /  390*F.

Miłego podwieczorku :)

Szarlotka z kremem migdałowym

7 komentarzy:

  1. Yummy! your sharlotka sounds very delicious! Almond cream is a luxury treat-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi niesamowicie kusząco :) Krem migdałowy mnie zaintrygował :) Nie powstają grudki po wymieszaniu wszystkich składników na raz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkich, za wyjątkiem masła i migdałów :) Nie powstaną grudki, jeśli będziesz mieszać podczas podgrzewania - krem będzie gęsty, ale gładki i jednolity :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Intrygujący przepis, zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To jest obłędne, jeśli wszystko co tu masz smakuje tak jak wygląda to jesteś wielka:)!

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)