środa, 11 lutego 2015

Sernik jagodowy na czekoladowym spodzie

Biorąc pod uwagę fakt, że akurat mamy zimę, sezon na jagody dopiero za około pół roku, to z dzisiejszą propozycją trafiłam jak kulą w płot. Powiem jednak szczerze, że na owoce jagodowe mam ochotę nie tylko w sezonie, a czasami nawet bardziej mam na nie chęć wtedy, kiedy właśnie ich nie ma. Dlatego latem staram się myśleć o tych moich zimowych zachciankach i zapotrzebowaniu organizmu na witaminy. Mrożę więc, ile tylko mogę i robię konfitury. Teraz, moje zapasy systematycznie i nieubłaganie znikają, w między innymi takich oto deserach. Sernik jagodowy na czekoladowym spodzie, jest kremowy i zwarty, z wyraźnie wyczuwalnym jagodowym i czekoladowym smakiem. Ponadto, jest to sernik typu "bez-pieczenia", nieskomplikowany i zawsze wychodzi. Polecam wszystkim miłośnikom jagód oraz tym, którzy z utęsknieniem wypatrują słonecznych i ciepłych dni.

Sernik jagodowy na czekoladowym spodzie

Receptura:
10 - 12 porcji

CIASTO
200 g ciastek biszkoptowych rozdrobnionych blenderem
100 g masła rozpuszczonego (niesolonego) 
100 g gorzkiej czekolady 70% - rozpuszczonej
2 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wyłóż okruchami okrągłą formę (z odpinanym brzegiem) o średnicy 21 cm. Dobrze dociśnij okruchy do dna i boków formy. Aby ułatwić sobie późniejsze wyjmowanie ciasta, dobrze jest wyłożyć uprzednio formę papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki.

MASA SERNIKOWA
500 g serka śmietankowego
200 ml mleka skondensowanego słodzonego
250 ml śmietanki 36% - ubić na sztywno
3 - 4 łyżki soku z cytryny
2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
200 g czarnych jagód (plus cukier do smaku) - zmiksuj lub poduś i przetrzyj przez sito

Serek, mleko skondensowane i sok z cytryny wymieszaj dokładnie. Teraz dodaj ubitą śmietankę i delikatnie połącz z kremowym serkiem. Rozpuszczoną żelatynę podziel na dwie części - jedną dodaj do serka i dokładnie wymieszaj, drugą zmieszaj ze zmiksowanymi jagodami. 
Na przygotowane wcześniej ciasto wyłóż masę sernikową od razu po dodaniu do niej żelatyny, a następnie wyłóż na wierzch jagodowy gęsty sos. Możesz pozostawić dwie warstwy lub delikatnie widelcem robić zygzaki, aż obie masy zaczną się mieszać ze sobą.
Całość wstaw do lodówki na 3 - 4 godziny.

DODATKOWO
bita śmietana i wiórki czekoladowe do przybrania

Miłego podwieczorku :)

Sernik jagodowy na czekoladowym spodzie

9 komentarzy:

  1. za taki sernik można dać się pokroić:) wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow, wygląda bosko! spróbowałabym kawałek...

    OdpowiedzUsuń
  3. I ten fioletowy kolor... pięknie wygląda; )

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda tak, że sobie westchnęłam! :) a uleganie zachciankom wcale nie jest takie złe!

    OdpowiedzUsuń
  5. Matko! Jakie to piękne! Niezmiennie zachwycają mnie Twoje serniki i w ogóle wszystkie Twoje kuchenne poczynania ;))
    Chyba zostały mi jakieś jagody w zamrażarce... ;)
    A jagody tylko zaczęłaś mieszać z serkiem żeby powstał taki efekt?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Jeśli chodzi o jagodowy wzór, to zazwyczaj wykładam łyżką kleksy przecieru owocowego (całość od razu) i robię zygzaki patyczkiem do momentu, aż uznam, że podoba mi się efekt :) Jagody, czarne porzeczki i jeżyny są dość ciemne i łatwo uzyskamy marmurkowy wzór, jeśli tylko zarówno masa sernikowa, jak i przetarte owoce będą dość gęste. Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Niesamowite sernik, lubię dużo! Pzdr

    OdpowiedzUsuń

Wspaniale, że dzielisz się ze mną swoją opinią - dziękuję i życzę miłego dnia :)