Biorąc pod uwagę fakt, że akurat mamy zimę, sezon na jagody dopiero za około pół roku, to z dzisiejszą propozycją trafiłam jak kulą w płot. Powiem jednak szczerze, że na owoce jagodowe mam ochotę nie tylko w sezonie, a czasami nawet bardziej mam na nie chęć wtedy, kiedy właśnie ich nie ma. Dlatego latem staram się myśleć o tych moich zimowych zachciankach i zapotrzebowaniu organizmu na witaminy. Mrożę więc, ile tylko mogę i robię konfitury. Teraz, moje zapasy systematycznie i nieubłaganie znikają, w między innymi takich oto deserach. Sernik jagodowy na czekoladowym spodzie, jest kremowy i zwarty, z wyraźnie wyczuwalnym jagodowym i czekoladowym smakiem. Ponadto, jest to sernik typu "bez-pieczenia", nieskomplikowany i zawsze wychodzi. Polecam wszystkim miłośnikom jagód oraz tym, którzy z utęsknieniem wypatrują słonecznych i ciepłych dni.
Sernik jagodowy na czekoladowym spodzie |
Receptura:
10 - 12 porcji
CIASTO
200 g ciastek biszkoptowych rozdrobnionych blenderem
100 g masła rozpuszczonego (niesolonego)
100 g gorzkiej czekolady 70% - rozpuszczonej
2 łyżki kremu czekoladowo-orzechowego
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i wyłóż okruchami okrągłą formę (z odpinanym brzegiem) o średnicy 21 cm. Dobrze dociśnij okruchy do dna i boków formy. Aby ułatwić sobie późniejsze wyjmowanie ciasta, dobrze jest wyłożyć uprzednio formę papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki.
MASA SERNIKOWA
500 g serka śmietankowego
200 ml mleka skondensowanego słodzonego
250 ml śmietanki 36% - ubić na sztywno
3 - 4 łyżki soku z cytryny
2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
200 g czarnych jagód (plus cukier do smaku) - zmiksuj lub poduś i przetrzyj przez sito
Serek, mleko skondensowane i sok z cytryny wymieszaj dokładnie. Teraz dodaj ubitą śmietankę i delikatnie połącz z kremowym serkiem. Rozpuszczoną żelatynę podziel na dwie części - jedną dodaj do serka i dokładnie wymieszaj, drugą zmieszaj ze zmiksowanymi jagodami.
Na przygotowane wcześniej ciasto wyłóż masę sernikową od razu po dodaniu do niej żelatyny, a następnie wyłóż na wierzch jagodowy gęsty sos. Możesz pozostawić dwie warstwy lub delikatnie widelcem robić zygzaki, aż obie masy zaczną się mieszać ze sobą.
Całość wstaw do lodówki na 3 - 4 godziny.
DODATKOWO
bita śmietana i wiórki czekoladowe do przybrania
Miłego podwieczorku :)
Sernik jagodowy na czekoladowym spodzie |
za taki sernik można dać się pokroić:) wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńwow, wygląda bosko! spróbowałabym kawałek...
OdpowiedzUsuńI ten fioletowy kolor... pięknie wygląda; )
OdpowiedzUsuńwygląda tak, że sobie westchnęłam! :) a uleganie zachciankom wcale nie jest takie złe!
OdpowiedzUsuńAż mi zapachniało latem :)
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie smaków! :)
OdpowiedzUsuńMatko! Jakie to piękne! Niezmiennie zachwycają mnie Twoje serniki i w ogóle wszystkie Twoje kuchenne poczynania ;))
OdpowiedzUsuńChyba zostały mi jakieś jagody w zamrażarce... ;)
A jagody tylko zaczęłaś mieszać z serkiem żeby powstał taki efekt?
Dziękuję :) Jeśli chodzi o jagodowy wzór, to zazwyczaj wykładam łyżką kleksy przecieru owocowego (całość od razu) i robię zygzaki patyczkiem do momentu, aż uznam, że podoba mi się efekt :) Jagody, czarne porzeczki i jeżyny są dość ciemne i łatwo uzyskamy marmurkowy wzór, jeśli tylko zarówno masa sernikowa, jak i przetarte owoce będą dość gęste. Pozdrawiam :)
UsuńNiesamowite sernik, lubię dużo! Pzdr
OdpowiedzUsuń